Klantenservice
Nederlands
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Fleur Snijders - Maandag 27 Juni 2022

  Verbod op gratis plastic wegwerpbekers en -bakjes

  Verbod op gratis plastic wegwerpbekers en -bakjes

  Wat zijn plastic wegwerpbekers en -bakjes? Waarom een verbod op plastic wegwerpbekers en -bakjes? Wie gebruikt plastic wegwerpbekers en -bakjes? Ben je benieuwd geworden naar de antwoorden op deze vragen? Lees dan gerust verder.

  Wat zijn plastic wegwerpbekers en -bakjes?

  Plastic wegwerpbekers en -bakjes zijn eigenlijk gewoon bekers en bakjes die je na een gebruiken weggooit.[BS1]  De bekers worden vaak gebruikt op feestjes en verjaardagen. Het nadeel is wel dat ze van plastic zijn gemaakt en het dus slecht is voor het milieu. Vanaf 2024 worden wegwerp bakjes verboden en wegwerp bekers verboden.

  Waarom een verbod op plastic wegwerpbekers en -bakjes?

  In 2024 zijn plastic wegwerpbekers en -bakjes niet meer toegestaan[BS2]  als je in een horecagelegenheid, op een festival of op kantoor eet of drinkt. Dit staat op de website van de Rijksoverheid. In 2021 zijn er al verschillende maatregelen genomen tegen wegwerp plastic zoals, verbod op de verkoop van bepaalde plastic wegwerpproducten. Ook zit er statiegeld van € 0,15 op kleine plastic flesjes tot 1 liter en logo verplicht op bepaalde plastic producten. [BS3] De maatregelen die nog gaan komen in 2022 of later zijn; producenten van plastic producten die veel in het zwerfafval voorkomen moeten de kosten voor het opruimen van het afval betalen, doppen moeten vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen, PET-flessen moeten vanaf 2025 voor minimaal 25 procent uit gerecycled plastic bestaan en de overheid gaat klanten meer informatie geven over herbruikbare alternatieven voor wegwerpplastic. Er waren al eerdere maatregelen genomen tegen plastic. Zo moet je voor plastic tasjes sinds 2016 betalen. Sindsdien is het aantal plastic tasjes in het milieu met 70 procent afgenomen. Deze regels gaan ook gelden voor de plastic wegwerpbekers en -bakjes.[BS4]  Herbruikbare borden en bekers zijn dan het alternatief om milieuvervuiling en plastic soep te voorkomen. Dit verbod is een maatregel met als doel de enorme aantallen plasticbekers en -bakjes die na gebruik worden weggegooid te ver minderen. Elke dag gooien we met z’n alle in Nederland al 19 miljoen plasticbekers en voedselverpakkingen weg, na eenmalig gebruik.

  Wie gebruikt plastic wegwerpbekers en -bakjes?

  Plastic wegwerpbeker en -bakjes worden vaak op kantoren, feestjes en binnen horecabedrijven [BS5] gebruikt. De bekers en bakjes kosten niet veel geld en na gebruik kan je het gelijk en gemakkelijk weggooien. Het kost ook weinig werk, want je hoeft de bekers en bakjes ook niet af te wassen. Zoals je hierboven kon lezen wil de overheid af van de plastic wegwerpbekers en -bakjes. Ze willen een wegwerp plastic verbod in gaan voeren. Daarom komen veel leveranciers met andere alternatieven, zoals papieren wegwerpbekers en -bakjes. De kantoren en horecabedrijven moeten binnenkort gaan overstappen naar de papieren wegwerpbekers en -bakjes. Deze zijn een stuk beter voor het milieu en toegestaan, want vanaf 2024 is er een wegwerp plastic verbod.

   

  Wist je al dat je de papieren wegwerpbekers en -bakjes bij Brada Verpakkingen kan kopen? Neem zeker een kijkje op de webshop van Brada Verpakkingen: https://www.bradaverpakkingen.nl/nl/. Bij vragen kan je altijd mailen naar [email protected] of bellen naar +31180750440.

  Onze categorieën

  The latest ins and outs and more

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »